joi, 22 martie 2012

Juriul este foarte exigent

Unul dintre juratii MasterChef i-a aruncat unui concurent farfuria de pe masa de nervi!

  Juratii de la MasterChef au fost surprinsi de fotograf in timp ce analizau preparatele concurentilor. 


Florin Dumitrescu:  Am reactionat exact la ce am avut in fata! Eu, prin prisma meseriei mele, am un mare respect pentru mancare si pentru gatit. Mi s-a parut o lipsa de respect ca cineva sa vina cu un preparat exotic si sa isi bata joc de el. Eu nu sunt in acest show ca sa judec calitatea omului, ci calitatea farfuriei care mi-a fost prezentata, iar acel preparat a fost facut intentionat in bataie de joc. Nimeni din productie, in schimb, nu s-a asteptat la reactia mea. Nici macar colegii mei din juriu. A fost un moment in care a mai gustat cineva din tigaia in care a fost preparat felul de mancare si a scuipat imediat, pentru ca nu se putea manca. Nu pot sa va explic ce gust avea. In momentul in care am avut si replica, m-am enervat de-a dreptul! In acea farfurie erau peste 12 ingrediente care nu aveau nici o legatura intre ele... le-a aruncat acolo la misto. Postura de jurat MasterChef nu este tocmai simpla, iar cand cineva isi permite sa isi bata joc de o bucata de carne exotica, procurata cu mare dificultate, permiteti-mi sa ma enervez! 

Sorin Bontea:  Fiecare face ce simte, asta e clar. Suntem naturali. Asta e atitudinea mea fireasca, am mai avut momente in care aproape ca nu imi puteam tine rasul, de exemplu. Insa incerc sa nu-mi tradez din prima parerea pentru ca nu vreau ca participantii sa inteleag de la inceput care va fi verdictul meu. Vreau sa-i tin pe jar!

Catalin Scarlatescu:  Eu analizez altfel farfuria decat cineva care nu este profesionist. Descompun gusturile, le gandesc, le analizez. Daca vad ceva rau explodez, dar la fel de exploziv sunt si daca gust un preparat fantastic de bun. 

miercuri, 21 martie 2012

Primul episod Masterchef Romania


Show-ul "MasterChef" a început marţi la Pro TV cu visuri măreţe ale concurenţilor, dar şi verdicte care i-au ţinut ca pe jar, cu pasiuni nebune, arome îmbietoare, cu un adevărat spectacol vizual, dar şi un decor impresionant. În prima ediţie a show-ului, în faţa celor trei juraţi, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu, au venit o parte dintre cei 150 de pretendenţi la titlul de MasterChef. 
 După ce au trece printr-o poartă imensă, înaltă de 8 metri şi care cântăreşte o tonă, concurenţii au avut la dispoziţie toate condiţiile pentru a găti un preparat pe care ei au mizeat în competiţie şi cinci  minute pentru a-l aranja în farfurie şi a-l finaliza în faţa juriului.
Miza este mare - câştigarea unui şorţ MasterChef, care reprezintă biletul de intrare în faza următoare a competiţiei. Selecţia a fost extrem de dură, emoţiile reale, la fel şi reacţiile juraţilor, care nu s-au sfidat de comentarii usturătoare.
După ce juraţii au degusta din preparatul prezentat de fiecare pretendent la şorţ, a urmat verdictul, doi de DA obţinuţi de la chefi garantând obţinerea unui şorţ şi trecerea în faza următoare a competiţiei.
În platoul emisiunii, difuzare de PRO TV, şi-au găsit locul 60 de feluri de condimente, plante aromatice şi arome, 1.500 de ouă, 4 tone de produse vegetale proaspete, 70 de soiuri de fructe şi legume de pe 4 continente, carne de la 45 de specii de peşti şi vieţuitoare marine şi nu mai puţin de 500 de cuţite de bucătărie şi sisteme de curăţare şi tăiere.
 “În comparaţie cu ce am gustat eu pană acum la viaţa mea... nu vreau să par plin de mine, dar eu sunt cel mai bun”, a spus Mihai de la bun început. El a venit insoţit de prietena lui, cu care are o relaţie de 7 ani.
“Sper să nu trebuiască să mă dezbrac acolo, dar aş face orice pentru sorţ. Mi-ar plăcea să câştig premiul, să-mi deschid un restaurant, apoi încă unul şi înca unul şi peste 10 ani să fiu în juriu la MasterChef” 

marți, 20 decembrie 2011

Incep preselectiile MasterChef Romania


Cel mai spectaculos show de cooking pe care l-a văzut România este pe cale să debuteze, în prima parte a anului viitor, la Pro Tv. După ce şi-a desemnat un juriu de elită, format din trei Chefi renumiţi şi recunoscuţi în branşă, ”MasterChef” Romania se pregăteşte pentru preselecţii.


Astfel, pe 21şi 22 ianuarie 2012, toţi pasionaţii de bucătărie care visează la un loc în competiţia culinară de la Pro Tv, atât cei care s-au înscris pe site-ul protv.ro, cât şi cei care nu au reuşit să facă asta, sunt aşteptaţi la preselecţiile care vor avea loc la Stdiourile MediaPro din Buftea (Strada Studioului, nr.1).

Pasionaţii de artă culinară, amatori pentru care bucătăria este o reală bucurie, nu o meserie, cei al căror talent în faţa borcanelor cu condimente nu cunoaşte limite vor avea ocazia să se întâlnească la preselecţiile din 21 şi 22 ianuarie cu cei trei juraţi de top, Sorin Bontea, Cătălin Scarlatescu şi Florin Dumitrescu. La preselecţii sunt aşteptaţi atât cei care s-au înscris deja în concursul ”MasterChef” pe pagina protv.ro, cât şi cei care, din diverse motive, nu au reuşit să facă asta.

Concurenţii trebuie să se prezinte în faţa juriului de specialişti aşa cum se cuvine: cu un preparat deja gătit acasă, cel mai bun pe care ştiu ei să îl prepare, dar şi cu platourile sau farfuriile necesare pentru prezentarea respectivului fel de mâncare. Aceştia vor avea la dispoziţie 10 minute pentru a aranja în farfurie preparatul cu care speră să câştige încrederea juriului, dar şi să vorbească despre ei şi pasiunea pentru gastronomie. Cei sosiţi la preselecţie trebuie să aibă peste 18 ani, să aibă un act de identitate la ei, nu trebuie să fie bucătari profesionişti şi pot aduce cu ei, pe lângă felul de mâncare gata preparat, orice material de prezentare (video sau foto) din care să reiasă cât de pasionaţi sunt de gătit.

Între timp, înscrierile continuă pe site-ul Pro Tv până la 1 ianuarie 2012, astfel că amatorii de cooking pot să intre pe concurs.protv.ro/masterchef/ pentru a completa un formular cu datele personale, precum şi pentru a răspunde la câteva întrebări legate de pasiunea lor pentru gătit. Concurenţii care vor demonstra la preselecţii că deţin toate ingredientele pentru reţeta succesului vor intra în cel mai spectaculos show culinar al momentului pregătit de Pro Tv. Iar cel care la finalul acestui show va deveni primul ”MasterChef” al României va fi răsplătit cu nu mai puţin de 50.000 de euro!

Aşadar, cei pentru care gătitul este deopotrivă artă, spectacol şi mod ideal de a-şi petrece timpul liber se vor lupta nu doar pentru mult-râvnitul titlu sau pentru aprecierea juriului, ci şi pentru marele premiu care le poate schimba viaţa. Fie că au fost câştigători şi au savurat din plin gustul succesului, fie că au fost doar finalişti, unii dintre participanţii ediţiilor din străinătate ale competiţiei ”MasterChef” au reuşit să îşi deschidă propriile restaurante, să îşi schimbe cariera, să lanseze cărţi de bucate sau chiar să devină prezentatori TV.



luni, 5 septembrie 2011

Juriul Master Chef

Gatesc de ani de zile, au cariere impresionanate in cooking, au uimit cu preparatele lor vedete de la Hollywood sau politicieni din lumea intreaga, sunt Chefi la restaurante de top din tara iar de anul acesta fac parte din juriul celui mai spectaculos show culinar facut vreodata in Romania, la Pro Tv. Catalin Scarlatescu, Sorin Bontea si Florin Dumitrescu sunt cei trei jurati ai super concursului “MasterChef” pe care il pregateste Pro Tv pentru inceputul anului viitor.
Cei trei Chefi alesi pe spranceana pentru calitatile lor indubitabile vor avea sarcina de a-i provoca pe cei ajunsi in competitie la experienta vietii lor. Experti recunoscuti in acest domeniu, juratii de la “MasterChef” isi vor pune in joc experienta, abilitatile si cunostintele acumulate in ani de zile pentru a-i determina pe concurenti sa isi solicite la maximum imaginatia, simtul de organizare in bucatarie, ingeniozitatea si pasiunea fara margini pentru gatit. Cu simt critic, dar si cu sfaturi pretioase, juratii ii vor provoca pe concurenti sa dea tot ce au mai bun pe scena “MasterChef”, sa devina din ce in ce in ce mai priceputi, sa isi depaseasca orice limita a creativitatii si sa descopere acea magie care face din gatit o arta.

Cei trei Chefi cu care concurentii “MasterChef” se vor confrunta editie de editie se declara extrem de mandri si impliniti ca pot face parte din acest proiect. Pentru Catalin Scarlatescu, ipostaza de jurat este cu totul noua si reprezinta o reala provocare: “Pana acum am privit bucataria intr-un mod creativ. Acum am sansa analizei bucatariei strict critic. Chiar este o stare noua! Pana acum priveam propria activitate la modul critic, iar la ”MasterChef” ii voi observa pe altii la treaba. Asadar pasez mingea competitorilor “MasterChef”, iar eu sar de pe teren in tribuna! Foarte interesant”, spune Catalin.

La randul lui, Sorin Bontea simte ca participarea la “Masterchef” este o realizare importanta pe care si-o trece in palmaresul profesional: “Faptul ca astfel mi se apreciaza munca nu ma poate face decat fericit”. Si pentru Florin Dumitrescu “MasterChef” devine un punct de referinta in cariera sa: “Pentru mine este o mare realizare ca la varsta de 24 de ani sa fiu in postura de a juriza concurentii “MasterChef” impreuna cu cei doi colegi ai mei, care au si ei, la randul lor, o cariera de invidiat. Popularitatea “MasterChef” in tarile in care a fost difuzata emisiunea ma face sa cred ca in Romania va avea cel putin acelasi succes si ma incanta faptul ca voi intra in clubul bucatarilor care au facut o cariera in televiziune, la fel ca Gordon Ramsay”, declara Florin.

Cat despre sfaturile pe care le-ar da concurentilor “MasterChef”, Sorin Bontea spune ca se asteapta “sa-mi demonstreze faptul ca le place sa gateasca, vreau sa vad bucurie in ochii lor, iar sfatul meu este sa fie inventivi, sa ma uimeasca.” Florin Dumitrescu crede ca participantii trebuie de la bun inceput sa se viseze castigatori: “Trebuie sa faca tot ce le sta in puteri sa ajunga MasterChef, sa ne impresioneze nu numai pe noi, juriul, ci si pe ei insisi, prin perseverenta si dorinta de a invata cat mai multe. Sfatul meu pentru concurenti este sa ne infrunte fara teama, sa vina in fata noastra cu ce cred ei ca au mai bun, fara sa se gandeasca la faptul ca eu sau ceilalti din juriu am putea sa facem acelasi preparat mai bine decat ei. Ma astept ca ei sa fie bine pregatiti, deoarece gatitul la noi este o traditie, iar creativitatea romanului plus traditia pot naste multi MasterChefi.”

Cat despre Catalin Scarlatescu, acesta marturiseste ca se asteapta ca participantii sa aiba ”maturitatea de a-si controla entuziasmul initial. Chiar daca este o competitie, nu este un concurs de alergare. Le-as spune concurentilor sa puna suflet in ceea ce fac, sa nu se simta intimidati de noi si sa fie ei insisi in fiecare moment.”

Inscrierile pentru ”MasterChef” continua pe site-ul protv.ro. Toti romanii care au peste 18 ani, care sunt pasionati de cooking si dornici sa dea gata cu indeletnicirile lor culinare temutul juriu se pot inscrie in continuare in competitie, pe http://concurs.protv.ro/masterchef/. Concurentul care va demonstra ca detine toate ingredientele pentru reteta succesului in cadrul celui mai spectaculos show culinar al momentului pregatit de Pro Tv va deveni primul MasterChef al Romaniei si va fi rasplatit cu nu mai putin de 50.000 de euro.


Cine sunt Chefii din juriul MasterChef

Florin Dumitrescu
La cei 24 de ani, se poate lauda deja cu o cariera de 10 ani in bucatarie, fiind considerat copilul minune al bucatariei. Florin gateste de la 14 ani. “Ma uitam la o emisiune de cooking pe un post italienesc. Mi-a captat atentia prestanta bucatarului care, in doar 30 de minute, a gatit un preparat spectaculos. Nu imi mai amintesc exact ce a gatit, doar designul farfuriei il am si acum in minte, a fost de-a dreptul impresionant. Dupa emisiune, mi-am dat seama ca asta mi-as dori sa fac si asa mi-am raspuns la intrebarea ,,ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”. Astazi sunt bucatar, mi-am urmat visul si am muncit enorm in ultimii 10 ani, am facut nenumarate sacrificii. Consider ca in bucatarie ai intotdeauna de invatat, iar creativitatea nu are limite, ceea ce face ca meseria de bucatar sa fie una plina de provocari.”

Florin a pornit de jos, a spalat faianta, a curatat legume si a inceput sa traga cu ochiul la gatit. A fost numit chef la numai 18 ani, iar la 19, avid de invatatura, a plecat in Italia, unde a stat trei ani si unde a lucrat atat pentru un restaurant la care gatea 800 de portii pe zi, cat si pentru un hotel de patru stele, sub atenta indrumare a celebrului bucatar italian Mirco Botoni. Intos in tara, a ajuns Cheful unuia dintre cele mai renumite restaurante din Bucuresti. A gatit pentru Nicolas Cage, Dolph Lundgren, Roger Federer, Ion Iliescu, Wesley Snipes, Francis Ford Coppola, Jean-Claude Van Damme.

Catalin Scarlatescu
Catalin gateste din 1989, iar pasiunea pentru bucatarie a mostenit-o, cei din familia sa lucrand fie in turism, fie ca bucatari, ospatari sau sefi de unitate. A facut toate cursurile si scolile de bucatari posibile din tara, iar imediat dupa Revolutie a plecat in Germania. Spune ca nu s-a apucat de gatit, ci el si bucataria s-au intalnit. ”Totul a inceput foarte natural si normal, de la spalatul oalelor, al podelelor, am carat saci cu ceapa, am pus muraturi toamna (tone) si am curatat cartofi, foarte multi cartofi! Am avut sansa sa intalnesc si sa muncesc alaturi un mare bucatar in Koln, numele lui Fillipo Nissi rezista de 40 de ani in domeniu la cel mai inalt nivel. Cati nu ar visa sa ajunga la performanta asta?! De la el am primit primul si cel mai valoros sfat: ”daca vrei sa ajungi bucatar, sa fii intresat in primul rand de munca, pentru ca partea materiala vine de la sine cand faci un lucru bun”, povesteste Catalin. A facut cursuri cu Carl Haihausen, in 2001, apoi s-a intors in tara. Printre vedetele pe care le-a impresionat se numara si Puff Daddy, iar Catalin spune ca impreuna cu echipa lui are curaj sa faca orice eveniment.

Sorin Bontea
Sorin a fost inspirat de mama sa, care a fost bucatareasa la o gradinita. Si el si-a inceput cariera devreme, undeva prin toamna lui ’86, cand avea doar 16 ani, si a pornit de jos, trecand prin toate etapele care formeaza un Chef desavarsit. A inceput prin a curata tone de cartofi, apoi a intrat intr-un restaurant chinezesc, unde a lucrat cinci ani. Dupa aceasta perioada a plecat pe un vas de croaziera, unde a gatit pentru echipaj.

A inceput ca asistent bucatar si la fiecare nou contract era avansat pana a ajuns bucatar prim. A trecut prin toate sectiile, a gatit pentru toate natiile, pentru toate gusturile. Din fiecare experienta a invatat cate ceva si chiar si acum cel mai fericit este cand oamenii se ridica multumiti de la masa: ”Ce poate fi mai placut pentru un Chef decat momentul cand oaspetii iti multumesc pentru bucuria de a petrece o seara savurand preparatele facute de mana ta?” Ca si ceilalti doi jurati de la ”MasterChef”, si Sorin a lucrat la cele mai bune restaurante de lux din Capitala, anul trecut restaurantul sau fiind declarat cel mai bun restaurant cu specific strain din Bucuresti. A reusit sa-i impresioneze cu preparatele sale pe Nicolas Cage, pe fetele Madonnei sau pe Roger Moore.